Expositie Deeply Rooted
19-03-2023


Tentoonstelling 19 Maart - 29 april 2023 

De boom als beeld zit diepgeworteld in onze binnenwereld. Zij duikt al vroeg op in kindertekeningen en blijft ons ook als we ouder worden fascineren. Bomen zijn niet alleen een keiharde noodzakelijkheid voor het leven op aarde maar herinneren ons ook aan onze eigen verwevenheid met de natuur. Ze symboliseren vruchtbaarheid en kracht en bieden - als schijnbaar ongenaakbaar baken in het landschap - een glimp van de eeuwigheid.

En ze zijn nog zoveel complexer dan we ooit dachten. Nog niet zolang geleden leerden we dat bomen met elkaar communiceren en elkaar zelfs waarschuwen voor dreigend gevaar. En wie had ooit gehoord van het wood wide web? Een intricaat web dat wortels, schimmels en bacteriën met elkaar verbindt.

In deze tentoonstelling onderzoeken twaalf kunstenaars hun relatie met deze bijzondere levensvormen. Deeply Rooted toont niet alleen de diversiteit van onze kunstenaars, maar meer nog het paradoxale karakter van de boom. Zo wordt hij bijvoorbeeld bij Armando tot stille getuige in een schuldig landschap. En symboliseert de gewonde boom van Lataster de teloorgang van zijn eigen fysieke kracht.

Ewa Sadowska, Hans Keuls, Alexander Vogels en Enrico Ingenito zijn schilders pur sang. Met het klassieke medium olieverf op doek weten zij sterke emoties op te roepen: titels als Arbre au Soleil, Indian Summer en Dead Tree Forest weerspiegelen hun gemoedstoestand. Glorend in het Mediterrane ochtendlicht getuigt de kleurrijke boom van de Italiaanse Enrico Ingenito van levenskracht en nieuwe energie. Bij Sidi El Karchi wordt de kale boom tot een minimalistisch decorstuk dat belicht wordt door het koude licht van een winterse maan. Ontdaan van hun bladeren, staan de stevige takken in al hun kracht.

In 1998, na dertig jaar voorbereiding, realiseerde Christo zijn project Wrapped Trees voor de Fondation Beyeler. In het Zwiterse park pakte Christo honderdachtenzeventig bomen in. Wind en licht speelden met de transparante stof en creëerden verrassende silhouetten. En gaven, zoals alle projecten van Christo, een nieuwe kijk op het verhulde object.

Professor Karl Manfred Rennertz (1952, Eschweiler) vormt met de kettingzaag bomen om tot expressionistische houtsculpturen. Hij creëert geabstraheerde sculpturen, geënt op etnische beelden, die hij uiteindelijk met verf en fakkelvuur bewerkt. 

Op zondag 19 maart is om 15 uur de opening van de expositie. Karl Manfred Rennertz legt dan met bijl en fakkel de laatste hand aan zijn nieuwste houtsculptuur. Wij nodigen u van harte uit om daarbij aanwezig te zijn!